Program - 2022 | Košice - Tabačka Kulturfabrik

Tabačka Kulturfabrik

Gorkého 2

www.tabacka.sk

 

Program:

Medziscéna prepojí Štátne divadlo Košice a Tabačku Kulturfabrik

Podpisom memoranda o spolupráci a uvedením divadelného predstavenia Brave New life na Malej scéne Štátneho divadla Košice sa na začiatku novej divadelnej sezóny spustil nový projekt Medziscéna, ktorý prepojí dve významné kultúrne inštitúcie v meste – nezávislé kultúrne centrum Tabačka Kulturfabrik a Štátne divadlo Košice.

„Cieľom projektu je nadviazať systematickú spoluprácu medzi neziskovou organizáciou Tabačka Kulturfabrik a štátnou príspevkovou organizáciou ministerstva kultúry – dvoch významných kultúrnych inštitúcií zameraných aj na prezentáciu a propagáciu súčasného dramatického a tanečného umenia,“ hovorí Andrej Petrovič, umelecký šéf baletu súčasného tanca ŠDKE.

Spustením spoločných koordinovaných krokov v oblasti programu chcú obe centrá kultúry v Košiciach dosiahnuť synergický efekt, zvýšiť efektivitu a dopad svojich aktivít smerujúcich k divákom aj tvorcom zapojeným do jednotlivých programov. Zároveň chcú obyvateľom a návštevníkom mesta ponúknuť možnosť nahliadnuť do rozdielov a prienikov zriaďovanej a nezriaďovanej kultúrnej inštitúcie a využiť možnosti ich vzájomného dopĺňania sa s cieľom podpory a rozvoja tanečného a scénického umenia v Košiciach. Podľa umeleckého riaditeľa Tabačky Kulturfabrik Petra Radkoffa sa aktivity nového projektu zamerajú nielen na súčasných divákov a návštevníkov divadla a nezávislého kultúrneho centra, ale aj na odbornú verejnosť, študentov a študentky umeleckých škôl z Košíc a košickú nezávislú umeleckú scénu. „Medziscéna vznikla z potreby spolupráce a s ambíciou ponúknuť návštevníkom oboch inštitúcií nové divácke príležitosti, prepojiť naše publiká a vytvoriť priestor pre spoločné tvorivé aj vzdelávacie aktivity určené profesionálnej aj laickej verejnosti,“ dodáva Zuzana Psotková, kurátorka divadelného programu kultúrneho centra Tabačka Kulturfabrik.

Projekt Medziscéna spustilo už v úvode novej divadelnej sezóny, vo štvrtok 8. septembra, uvedenie divadelného predstavenia Brave New Life na Malej scéne Štátneho divadla Košice. Predstavenie vzniklo pred dvoma rokmi v koprodukcii dvoch nezávislých kultúrnych centier – Cooltour z Ostravy a Tabačka Kulturfabrik, v súčasnosti je uvádzané v spolupráci s MOVE Ostrava. Pôvodný neklasický divadelný text z pera Michaely Zakuťanskej sa opiera o príspevky z internetových diskusií a stránok a tvorí tak metatext zložený zo shitstormu, v ktorom sa dnešný človek stráca.


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta