Program - 2022 | Košice - Bábkové divadlo v Košiciach

Bábkové divadlo v Košiciach

Tajovského 4

Kontakt: +421 948 788 008, sepesiova@bdke.sk

www.bdke.sk

Program:

18.00
Petronela Dušová:  Čert a Kača
sála Jorik – Tajovského 4

Humorný i poučný príbeh o nebojácnej Kači, múdrom pastierovi a oklamanom čertovi.

V inscenácii sa deti zoznámia s hádavou a papuľnatou Kačou, ktorá by sa iba zabávala a najradšej zo všetkého stále tancovala. Ale s neupravenou a ufúľanou dievčinou nikto tancovať nechce. Kača je však tancom natoľko posadnutá, že sa rozhodne tancovať hoci aj s čertom. A čuduj sa svete, ten sa zjaví ako skvelý pánko a tanečník. Avšak keď chce čert odísť, odrazu sa mu Kača zavesí na krk a nechce ho pustiť. Čertovi tak neostáva nič iné, len sa do pekla vrátiť aj s ňou. No aj v pekle by Kača najradšej rozkazovala a zabávala sa, a tak ju čert musí odniesť späť. Oslobodí ju valach Miško, ktorý ju vezme z pliec čerta. Naša hlavná hrdinka to vôbec nebude mať jednoduché. Jej premena od lenivej a papuľnatej ku zrodu novej a lepšej ženy, ktorá je schopná obetovať sa pre druhého, bude určite poučná pre detského diváka. No viac už prezrádzať nebudeme. Ako k tejto premene dôjde, uvidí detský divák na našich predstaveniach. Spolu s Kačou prežije veľa dobrodružných okamihov, ale aj humorné zápletky. Hru Petronely Dušovej môžeme označiť za komédiu, ktorú autorka vo svojom divadelnom spracovaní zachováva. Základné postavy príbehu rozohráva v rámci možností klasického bábkového divadla pre komorné herecké obsadenie. Jeho interpretmi sú herečka a herec, ktorí konflikt hádavej ženy v opozícii k mužskému partnerovi preberajú aj do svojho „súkromného“ plánu. Tak je motív škriepnej ženy posilnený aj činoherne.

Bábková rozprávka Čert a Kača oboznámi deti s marionetovým divadlom a predstaví silu a čaro plošných bábok.

Autorom scénickej hudby a pesničiek je známy košický hudobný skladateľ Marián Čekovský, hudbu nahrali Kandráčovci.

Inscenácia je vhodná pre deti od 3 rokov.

Dĺžka inscenácie je 45 minút.

Účinkujú: Jana Štafurová a Miroslav Kolbašský
Scenár a réžia:
Petronela Dušová
Texty piesní:
Zdenka Pašuthová
Dramaturgia:
Ivan Sogel
Scénografia:
Miroslav Duša
Hudba:
Marián Čekovský
Asistent réžie:
Peter Creek Orgován

19.00
Peter Palik: Statočný cínový vojačik
Sála BDK – Alžbetina 38

Dánsky rozprávkar Hans Christian Andersen je legendou medzi autormi literatúry pre deti a mládež. Jeho texty sú však také poetické a nadčasové, že sa ocitli i v repertoároch divadiel po celom svete. Statočný cínový vojačik je jednou z jeho najznámejších rozprávok a Bábkové divadlo v Košiciach ju uvádza vo verzii režiséra Petra Palika.

Andersenov pôvodný text hovorí o tom, ako malý chlapec dostal darček v podobe sady 25 cínových vojačikov. Všetci sú rovnakí, až na jedného. Má totiž jednu nohu kratšiu, keďže ho vyrábali ako posledného a na predchádzajúcich vojačikov minuli vo fabrike takmer všetok cín. Vojačik sa dostane do detskej izby a tam zbadá papierovú baletku, ktorá tancuje na jednej nohe – a zamiluje sa do nej. Tým sa spustí reťazec dobrodružstiev, ktoré statočný vojačik musí zvládnuť v boji o srdce vysnívanej baletky. Režisér Peter Palik sa textom rozprávky inšpiroval a vo svojej autorskej koncepcii sa snažil ukázať krásu i silu posolstva príbehu aj na divadelných doskách. Jedným z motívov je, že žiadny fyzický hendikep by nemal zastaviť človeka, aby išiel vytrvalo za svojím snom. Aj napriek nepriazni osudu a mnohým prekážkam, ktoré sú s dosiahnutím cieľa spojené. Dielo si uchováva Andersenovu poetiku, magickú atmosféru, ale i smutný koniec. Peter Palik už v Bábkovom divadle v Košiciach režíroval úspešné tituly Guľko Bombuľko a Hľadá sa snehuliak!, toto je jeho tretia spolupráca s košickým „bábkačom“. Výpravu titulu mala na starosti Naďa Salbotová, ktorá s Petrom Palikom spolupracuje dlhodobo. Navrhla podmanivú scénu, bábky i kostýmy, ktoré vyrobili umelecké dielne Bábkového divadla v Košiciach. Podľa jej predlohy vzniklo vyše desať nádherných vojačikov, aj keď nie cínových, ale drevených. Hudbu do inscenácie skomponoval skúsený hudobník a skladateľ Daniel Špiner. Je známy spoluprácou so slovenskými speváčkami Katkou Koščovou, Katkou Knechtovou a Simou Magušinovou. Dôležitou súčasťou diela je hudba, ale aj svetelné efekty a tieňohra.

Inscenácia je vhodná pre deti od 4 rokov.

Dĺžka inscenácie je 50 minút.

Scenár a réžia: Peter Palik
Dramaturgia: Ivan Sogel
Výprava: Naďa Salbotová
Hudba: Daniel Špiner
Asistent réžie: Peter Creek Orgován

Účinkujú: Jana Bartošová, Kristína Medvecká Heretiková, Erika Orgován Molnárová, Peter Creek Orgován, Lukáš Takáč

19.50
Sála BDK – Alžbetina 38
Beseda s účinkujúcimi hercami o novom predstavení Statočný cínový vojačik

19.50
Prehliadka divadla pod vedením umeleckého šéfa Ivana Sogela.


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta