Program - 2018 | Bratislava - Divadlo ARTEATRO a Konzervatórium Bratislava

Divadlo ARTEATRO a Konzervatórium Bratislava

Biela ul. 6

Rezervácie: 0904 288 422, 0911 229 108, divadlo.artreatro@gmail.com

Program:

17.00

Mastný hrniec

Študenti Štátneho konzervatória v Bratislave v spolupráci s Divadlom ARTEATRO

O diele Mastný hrniec:
V tejto veselohre v troch dejstvách od J. Barča-Ivana, ide predovšetkým o smutno-smiešnu kritiku karierizmu a honby za spoločenským statusom. Pokojný deň v mestečku rozvíri správa z rádia, že novým ministrom financií sa stáva profesor hudby a botaniky Svetozár Babík. Táto informácia zmení správanie obyvateľov aj samotnej rodiny. Zatiaľ čo Svetozár je zo správy šokovaný, ambície jeho manželky sa konečne začínajú napĺňať. Z neobľúbeného profesora sa razom stáva hviezda a všetci bojujú o jeho priazeň. Ako to však celé dopadne, by nikto nečakal.

 

OSOBY A OBSADENIE:
Babík: René Schleifer
Mahuliena: Kristína Grolichová
Vierka: Diana Ristová
Janko: Oliver Asztalos
Riaditeľ gymnázia: Oliver Orth
Riaditeľová: Veronika Machová
Starosta: Ondrej Blaho
Starostová: Michaela Trokanová
Poslancová: Nikoleta Kupčíková
Pupčok: Jakub Vajda
Vrbický: Oliver Orth
Krajčír: Jakub Vajda
Haňka: Martina Tomanová

RÉŽIA: Tomáš Roháč
Dĺžka predstavenia: 70 min.
Vstupné: 5 €

 

21.00

Zlomatka

V hre Zlomatka (Malamadre, 2002) sa Mario Gelardi zaoberá otázkou homosexuality z trochu nezvyčajného pohľadu. Diego, ktorý študuje vysokú školu v Ríme, prichádza za matkou do Neapola, aby jej konečne oznámil niečo, čo pred ňou dlhé roky tajil – je homosexuál. Jednoduchá, nevzdelaná matka sa rozhodne pomôcť synovi po svojom – uväzní ho v byte a snaží sa ho z jeho „neduhu“ vyliečiť. Jej materinská láska naberá fanatické rozmery, v mene záchrany a spásy dieťaťa je schopná čohokoľvek, len nie pochopenia a odpustenia. Nepomáha ani synova snaha zbaviť matku jej nevedomosti, odhaliť a vysvetliť jej doteraz tabuizované stránky života. Dá sa povedať, že Gelardiho dráma nie je ani tak o homosexualite, ako o neschopnosti prekonať zažité konvencie a predsudky. Nečakaný, mrazivý záver zosilňuje naliehavosť autorovej výpovede.

Táto hra získala v roku 2002 ocenenie v súťaži mladých talentov „premio flaiano per il teatro”. Hra prináša znepokojujúcu tému jednotiacej sa Európy – intoleranciu. Gelardiho text prináša aktuálny pohľad na situáciu, ktorá sa odohráva tu a teraz. I keď prináša silnú dramatickú výpoveď, je obalená do odľahčujúcej irónie a približuje sa k rodinnej groteske.

 Hlavnú predstaviteľku stvárňuje výborná slovenská herečka Ida Rapičová, ktorej bola inscenácia venovaná k jej životnému jubileu.

Preklad: Miroslava Vallová
Dramaturgia: Tomáš Roháč
Scéna: Vladimír Suchánek
Kostýmy: Zlatica Hujbertová
Hudba: Ľubomír Šrámek
Hudobná spolupráca: Tomáš Roháč
Choreografia: Emil Leeger
Masky: Martina Selnekovičová
Svetelný dizajn: Jozef Mikloš
Réžia: Tomáš Roháč


Osoby a obsadenie:
Anna: Ida Rapaičová
Diego: Emil Leeger
Oľga: Gabriela Csinová
Alberto: Tomáš Horváth

Dĺžka predstavenia:  85 min. bez prestávky

Vstupné: 15 €

Vstupenky je možné zakúpiť na Bielej ulici 6 popri vstupe do objektu divadla, kde je po pravej strane otvorená predajňa Múzeum obchodu, v čase od 10.00 – 18.00 hod. vždy UT – NE, alebo priamo pred predstavením, či rezervovať na FB udalosti alebo do správy FB stránky Divadla ARTEATRO. Rezervované lístky je potrebné vyzdvihnúť 30 min. pred predstavením. Ďakujeme za pochopenie a tešíme sa na vás!


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta