Program - 2012 | Bratislava - Divadlo LAB

Divadlo LAB

Svoradova 4, Bratislava

19:00 / Tvorba divadelného predstavenia

Ateliér scénografie

Ateliér bábkovej tvorby

Hlavným bodom programu je dekompozícia prípravy divadelného predstavenia na jednotlivé fázy skúšobného procesu, ktorým chceme priblížiť tvorbu predstavenia divákovi. Návštevníci sa budú môcť vniesť priamo do prípravy predstavenia. Budú prechádzať jednotlivými miestnosťami, dozvedia sa viac o čítacej skúške, náznakovej skúške, svetelnej skúške a stanú sa aj jej súčasťou.

23:00 / Plynové lampy

Plynová lampa Patricka Hamiltona je príbeh o mladej žene Belle, ktorá žije v područí svojho psychopatického manžela. Ten ju veľmi sofistikovaným a nenápadným spôsobom postupne privádza do stavu šialenstva. Mladá žena sa čoraz viac uzatvára do seba a prestáva rozlišovať, čo je realita a čo iba sen.

Réžia: A. Bučková; Dramaturgia: M. Vyskočáni; Scéna: Z. Hudáková; Kostýmy: Ľ. Bubánová;

Svetelný dizajn: O. Kaprálik; Produkcia: M. Jurík, M. Čisárová; Hrajú: T. Peršic, M. Kvietik/ J. Jurčišin-Kukľa, D. Gajdoš/ L. Pelč, V. Strapková, J. Kováčiková

Rezervácie: office@divadlolab.sk; www.divadlolab.sk

ĎALŠIE INFO

17. 11. 2012 budú mať priaznivci divadla LAB netradičnú možnosť prežiť noc pri, ktorej sa bude pripravovať predstavenie. Od 19.00 hod. do 01.00 hod. Vám Divadlo Divadelnej fakulty VŠMU v rámci tretieho ročníka Noci divadiel ponúka zaujímavý program, v ktorom nahliadnete do zákulisia skúšobného procesu tvorby predstavenia. Hlavným bodom programu je dekompozícia prípravy divadelného predstavenia na jednotlivé fázy škúšobného procesu, ktorým chceme priblížiť tvorbu predstavenia divákovi. Celý program sa nesie v duchu inscenácie Plynové lampy, ktoré je na programe o 23:00.

Návštevníci sa budú môcť vniesť priamo do prípravy predstavenia od čítacej po generálnu skúšku. Ako budú prechádzať jednotlivými miestnostami dozvedia sa viac napr. o čítacej skúške, náznakovej skúške, svetelnej skúške a pravdaže sa stanú aj jej súčasťou. V každom stanovisku na nich bude čakať režisér a jeden/dvaja herci, ktorý úlohou je návštevníkom vysvetliť danú fázu a vniesť ich priamo do skúšky.

Patrick Hamilton bol svojho času v Británii považovaný za jedného z najtalentovanejších a najobdivovanejších spisovateľov. Zaujal svojou románovou tvorbou, no preslávili ho najmä neskoršie divadelné či rozhlasové hry a scenáre pre britských i amerických producentov. Plynová lampa patrí medzi jeho najznámejšie divadelné texty. Ide o jedinú Hamiltonovu hru preloženú do Slovenčiny. I napriek tomu, že v britských divadlách hra zaznamenala veľký úspech, na Slovensku doposiaľ inscenovaná nebola.

Plynová lampa je príbeh o mladej žene Belle, ktorá žije v područí svojho psychopatického manžela. Ten ju veľmi sofistikovaným a nenápadným spôsobom postupne privádza do stavu šialenstva. Mladá žena sa čoraz viac uzatvára do seba a prestáva rozlišovať, čo je realita a čo iba sen. Po nociach počúva záhadné zvuky z povaly a sleduje, ako svetlo plynovej lampy mení svoju intenzitu. Čo to spôsobuje? Naozaj si Bella všetko iba nahovára? Spôsobil zvláštny nátlak manžela jej skutočné šialenstvo? Kto je vlastne jej manžel? Kto je blázon? Kde je skrytá pravda? Na tieto a aj iné otázky prichádza odpovedať mladý ambiciózny detektív Rough.


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta