Program - 2023 | Budmerice - Divadelná skupina teatro ORLUS

Divadelná skupina teatro ORLUS

Kaštieľ Budmerice

www.teatroorlus.sk 

Vstup: vstupné 10 €/predstavenie/osoba

Rezervácie: info@teatroorlus.sk

Počet lístkov je limitovaný.


Program:

⏰ 18.00 hod.

Kde bolo, nebolo... alebo Netradičná rozprávková kaša

Divadelné predstavenie

Putovanie krajinou Kde bolo, nebolo... alebo nezvyčajné večerné predstavenie plné múdrosti, nadsádzky, humoru a výsmechu hlúposti, ktoré v sobotu 18. novembra 2023 zavedie návštevníkov Budmerického kaštieľa do sveta rozprávok.

V tretiu novembrovú sobotu, keď nad krajinou vyhasne posledný lúč slnka a všetky veže Budmerického kaštieľa sa oblečú do strieborného mesačného svitu, tento romantický pamiatkový objekt ožije a vyrozpráva sedem netradičných rozprávkových príbehov:

  1. O tom, že nezmysel je vždy relatívny a že najväčším boháčom je iba ten, kto má pokojný spánok a krásne sny...
  2. O tom, ako sa k nám niekedy pozemský život otočí chrbtom, zatiaľ čo peklo ponúka pomocnú ruku. Stačí iba tú svoju natiahnuť...
  3. O tom, že i podvodník si niekedy narazí svoj nos alebo kto sa s nečestným úmyslom zahráva, kliatbu na seba privoláva...
  4. O tom, ako sa oplatí zachovať si zmysel pre humor aj v tých najťažších chvíľach. Aj madam smrť sa totiž rada zasmeje...
  5. O tom, že dve na prvý pohľad rovnaké veci nemusia mať rovnaký obsah a taktiež o tom, čo spôsobí malá chvíľka nepozornosti...
  6. O tom, že kde sa dvaja bijú, tretí víťazí... alebo že odplata za zlomené srdce býva sladká...
  7. O tom, že i keď to tak nevyzerá, poctivosť sa vyplatí, a to nielen v rozprávkach...

Putovanie z rozprávky do rozprávky prostredníctvom večerného scénického predstavenia začína v sobotu 18. novembra 2023 o 18.00 hod. Takúto netradičnú rozprávkovú kašu navarí Divadelná skupina teatro ORLUS.

Predstavenie trvá 75 min. bez prestávky.


⏰ 19.15 hod.

Vissegrad

Hudobné vystúpenie

Koncert dobovej hudby v podaní hudobného telesa Cornamusica. Počas neho zaznejú skladby z Vietorisovej tabulatúry, Královéhradeckého speciálniku, Glogauer Liederbuch, tance z Muziek Boexken, tance od Michaela Praetoria a mnoho iných. Všetky tieto skladby sa nachádzajú v archívoch krajín Vyšehradskej štvorky.

Koncert je so sprievodným slovom a trvá 45 min. bez prestávky.


⏰ 20.30 hod.

Tajomný náhrdelník

Divadelné predstavenie

Romantika, mágia čarodejníc, plánovaná potupa kráľovnej, intrigy a nástrahy prefíkaného kardinála, dramatické zvraty, ale hlavne osudové perly kráľovninho náhrdelníka. Toto všetko je možné zažiť v Budmerickom kaštieli 18. novembra 2023 počas scénického podujatia Tajomný náhrdelník.

Počas tretej novembrovej soboty odhalí Noc divadiel ďalší kúsok slovenských dejín. V druhom predstavení herci teatra ORLUS vyrozprávajú príbeh plánovanej zrady Beatrix Luxemburskej, manželky uhorského kráľa Karola Róberta z Anjou.

Prostredníctvom divadelného stvárnenia dramatických pasáží sa návštevník osobne stretne so samotnou kráľovnou Beatrix, zákerným kardinálom a jeho intrigami, s menej urodzenými obyvateľmi kráľovského dvora, ale aj s postavami čiernej mágie.

Kráľovná v nestráženej chvíli odhalí svoje tajomstvo dobrosrdečnej, ale príliš zhovorčivej a nie veľmi múdrej komornej. Práve tá nechtiac vyzradí záhadu kráľovninho perlového náhrdelníka počas spovede kardinálovi. Ten sa „klebety“ okamžite chopí a snaží sa ju využiť vo svoj prospech. Vymyslí plán na verejnú potupu a skompromitovanie Beatrix Luxemburskej. Aby kardinál získal dôkaz o kráľovninej nevere, svoje sily spojí so svetom mágie a kúziel. Na dokonanie kardinálovho plánu čarodejnica Aurora a jej učedníčka Oxana ukuchtia čarovný nápoj.

Bude mať zázračný nápoj správne účinky? Vypláva nakoniec ukrývané tajomstvo z kráľovninej komnaty na povrch alebo sa ho predsa podarí utajiť? Akú úlohu v tomto príbehu zohrajú perly z kráľovninho náhrdelníka? Odpovede na tieto otázky je možné získať v Budmerickom kaštieli 18. novembra 2023 o 20.30 hod. Návrat do minulosti sprostredkujú členovia divadelnej skupiny teatro ORLUS.

Predstavenie trvá 75 min. bez prestávky.

 

 

 

 

 

 

 


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri Noci divadiel v roku 2023

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta