Program - 2022 | Prievidza - Divadlo Z dvora a Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

Divadlo Z dvora a Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

Záhradnícka 19

 

Program:

17.00
Zaznie znelka Noci divadiel – krátky príhovor trubadúra Papuľu k deťom o Noci divadiel.

17.05
 Trubadúri: O škriatkoch, trpaslíkoch a obroch

Klauniáda pre deti a dospelých

V poradí tretia klauniáda o ukecanom trubadúrovi Papuľovi a jeho kolegujúcich kamarátoch. So svojou kolegyňou, roztržitou Elou Strelou vás zavedú do rozprávkového sveta známych i neznámych trpaslíkov, škriatkov, permoníkov... a obrov (tých obrov neprezraďte Strele, nebude z toho nadšená). Ako to už býva, kto Trubadúrov pozná, vie, že to s Papuľom nebýva jednoduché a aj tentokrát to poriadne domotá.

Projekt Trubadúri vznikol v roku 2016 ako letný projekt pouličného divadla Divadla mladých Precedens/Art point teatro z Prievidze (Dvaja trubadúri a Jano Hrach, Ako to bolo naozaj s Popolvárom) v spolupráci so Sokoliarmi Aquila v Bojniciach. Dnes pravidelne účinkujú na nezávislej profesionálnej scéne pod strechou Divadla na Sídlisku v Prešove a vydávajú podcast pre deti Trubadurské rapotrepce.

Papuľa: Igor Kasala ml.
Strela: Andrea Šeligová

Trvanie asi 45 min.

Vstupné 3 €

18.15
Zanôti Prievidza, zašumí Nitra

Blok ľudových piesní z Prievidze a Hornej Nitry v podaní folkloristov z Prievidze, ktorí nielen spríjemnia čakanie a naladia diváka na ďalšie predstavenie, ale tiež pohladia na duši. Piesne zaznejú v Galérii ART v RKC Prievidza.

19.00
Príhovor pani riaditeľky Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi Mgr. Ľudmily Húskovej.

19.05
Zmierenie

Divadelné predstavenie pri príležitosti 200. výročia narodenia Jána Palárika zaradeného do kalendára svetových sviatkov UNESCO.

Naša inscenácia Zmierenie je súčasťou spoločného projektu RKC v Prievidzi a Divadla Z dvora Reflexia 190. výročia ochotníckeho divadla na Slovensku v súčasnej divadelnej tvorbe.

Pôvodná Palárikova zápletková komédia umožňuje priniesť na dosky divadla naozaj živú tému. Pri inscenovaní nám nešlo len o sledovanie stokrát obohraného napätia v maďarsko-slovenských vzťahoch na platforme citových zápletiek a folklórnych tancov. Aj keď to napätie je stále aktuálne. Problém sa od čias Palárika značne posunul a rozšíril.

Už nielen maďarčina ovplyvňuje slovenčinu. Najvýraznejší je nástup angličtiny. Už nás neovplyvňujú len nacionalistické ideológie z 19. storočia. Agresívne sú trendy, ktoré sa snažia potlačiť originalitu a svojbytnosť národa ako spoločenského zoskupenia. Je tu nástup takého cynizmu u mladej generácie, že aj libertínska voľnomyšlienkárska zhýralosť vo Francúzsku 18. storočia vyzerá ako slabý odvar. K tomu sa pridáva hodnotová vyprázdnenosť staršej generácie, ktorá prežila už všetky možné obraty a prevraty. Tak sa potichučky plaziac, napriek snahe mnohých (niekedy aj kultúry) stávajú pre život spoločnosti určujúcimi dva fetiše: sex (nie ten pekný) a peniaze (tie špinavé). Sex ako prostriedok na získanie peňazí a peniaze ako prostriedok na získanie sexu.

Toto že sa nedá hrať prostredníctvom Jána Palárika? Dá. „Kto neverí, nech tam beží!“

VSTUPNÉ: 7 €/seniori a ZŤP 5 €/študenti 3 €

21.05
Po predstavení beseda na tému 200 ROKOV PALÁRIK

Moderovaný rozhovor s režisérom Eduardom Gurtlerom a hercami.

 


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta