Program - 2018 | Zohor - DS ŠÁCHOR

DS ŠÁCHOR

Lábska 13

Rezervácie: +421 908 076 511, kontakt@divadlosachor.sk

www.divadlosachor.sk


Program:

17.00

VÝSTAVA – SLOVENSKÝ DIVADELNÝ PLAGÁT PO ROKU ´89

Divadelný ústav v Bratislave pripravil kolekciu plagátov zo svojich archívnych fondov, ktorých autori sú renomovaní scénografi, dizajnéri a fotografi. Kolekcia je výberom plagátov, ktoré vznikli v rokoch 1980 – 2006. Začiatkom päťdesiatych rokov sa do tvorby divadelného plagátu zapájajú aj výtvarníci a scénografi a toto obdobie je kvalitatívnym prelomom v plagátovej tvorbe. Spomenieme najvýznamnejších výtvarníkov – scénografov a grafikov zastúpených v tejto kolekcii: Čestmír Pechr, Milan Veselý, Tomáš Berka, Ján Zavarský, Miroslav Matejka, Rastislav Bohuš, Jozef Dóka, Pavol Choma, Ľubomír Longauer, Svetozár Mydlo, Vladislav Rostoka. Kolekciu dopĺňa najmladšia generácia výtvarníkov, scénografov a fotografov zastúpená Borisom Kudličkom, Filipom Vančom, Paľom Bálikom, Petrom Jánskym, Ivanom Hudákom, Matejom Plekancom, Ferom Liptákom, Marekom Ormandíkom, Jánom Novosedliakom, Emilom Drličiakom, Tomom Cillerom a pod.

Autori výstavy: Viera Burešová a Miroslav Daubrava. 



19.00

DIVADELNÉ PÁSMO

  1. Koncert speváckeho súboru VERNOSŤ (pesničky z divadelných hier a iné k 40. výročiu speváckeho súboru)
  2. Rozhovor s profesionálnymi herečkami
  3. Breviár teciny Franciny (divadelné predstavenie k 100. výročiu ukončenia 1 sv. vojny)

 






Breviár teciny Franciny

scenár: Lacko Andrej a Bartoš Martin 
réžia: Lacko Andrej 
Hra je tretím dielom príbehu o našej dedine Zohor, ktorý priamo nadväzuje na predošlé dva diely: Hrachová poléfka (2005) a Svadební omáčka (2008).
V tejto hre sa dej odohráva podľa skutočných príbehov ľudí z roku 1944/45, ktorí na vlastnej koži prežili prechod frontu našou dedinou.


Na plagáte je modlitebná knižka položená na lavici v našom kostole Sv. Margity Antiochijskej. Vedľa knižky vidieť zárez, ktorý podľa tradície urobil šrapnel pri ostreľovaní kostola.
A presne v tomto okamihu sa začína aj náš príbeh. 
Píše sa rok 1944 a do dediny Tŕsci (Zohor) sa po 10 rokoch vracia Francina z USA. V dedine hliadkujú nemeckí vojaci na čele s poručíkom Hansom Schneiderom. Každú chvíľu sa blíži očakávaný prechod frontu. Francina sa šťastlivo stretáva so svojou milovanou sestrou a dozvedá sa o osude celej rodiny. Jej smútok zo smrti strýka vystrieda radosť s Aničkinej svadby. Plná emócii je zasiahnutá šípom lásky, ktorá si nevyberá ani čas ani vek. Pred nami sa rozvinie príbeh čistej lásky medzi Francinou a poručíkom Hansom Schneiderom. 
Medzi tým sa dedinský mafián Francek Paštrnák snaží urobiť nekalý obchod s nemeckými vojakmi. Ale nato zneužije Doru, ktorá zase na oplátku tajne dúfa, že si ju konečne vezme za ženu. Ale riadením osudu sa ich cesty skrížili. Anička z predošlých dielov tu vystupuje ako obraz obetavej lásky, Dora ako obraz falošnej lásky a napokon Francina, obraz večnej lásky.


Hra plná emócii vznikala skoro deväť rokov a konečne uzrie svetlo sveta. Dej je popretkávaný obľúbenými ľudovými piesňami, ktoré vám naživo zaspievajú naše speváčky pod vedením Nelky Rohrerovej.


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta