Program - 2019 | Nitra - Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre

Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre

Ul. 7. pešieho pluku

Rezervácie: 037 6522 586, pokladnica@sdn.sk

www.sdn.sk

Program:

18.00

Kuk za kulisy

Ako to vyzerá v zákulisí nášho divadla? Čo robia bábky, keď nehrajú? Tieto aj iné zvedavé otázky vám zodpovieme pri komentovanej prehliadke divadelného zákulisia a prehliadke našich čarovných bábok.

 

18.30

Cisárove nové šaty

Hlavnou cenou pre súťažiach v Celokrajskej prehliadke dramatickej tvorby obyvateľov DSS bola aj tento rok možnosť zahrať si na skutočných divadelných doskách v Starom divadle. Tentokrát „Nitrianskeho Oskara“ získali klienti DSS Olichov, ktorí sa nám predstavia so svojím spracovaním známej rozprávky Hansa Christiana Andersena Cisárove nové šaty.

 

19.00

Prízraky

Odkedy sa jej matka zabila pri nehode na motorke, žije šestnásťročná Duk len s otcom. Ten sa volá Hugh a je bývalý motorkár. Otec trávi celé noci pri počítači, občas fajčí marihuanu a napcháva sa kokosovými sušienkami. Trpí sklerózou multiplex. Až doteraz sa obaja ako-tak pretĺkali životom, ale zrazu im na dvere klope milá dáma zo sociálky. Dukin otec je totiž vážne chorý a ich dvojčlenná rodina sa ocitá na pokraji katastrofy – hrozí im rozdelenie.

Ich byt pripomína chliev. Spolužiak Lawrence dáva Duk neslušné návrhy; a akurát dnes sa pri dverách objaví aj otcova nová známosť z Nórska. Duk má plán, ako všetko zvládnuť, ale čoraz väčšmi sa zamotáva do vlastných klamstiev. Chaos sa len zväčšuje. Medzi kartónmi od pizze, odpadkami a nedovarenými makarónmi nastáva neodvratná pohroma. Duk sa všetko vymyká spod kontroly. A to všetko najmä preto, že v predsieni striehne prízrak.

Hra pre mládež The Monster in the Hall (Prízraky) z roku 2010 má na svojom konte množstvo uvedení nielen vo Veľkej Británii, ale aj v zahraničí. Stala sa doslova európskym divadelným hitom. Je obľúbeným titulom na repertoári nemeckých divadiel, kde v roku 2014 získala prestížnu Mládežnícku divadelnú cenu. Na Slovensku hru uvádzame v celoslovenskej premiére.

Autor: David Greig
Preklad: 
Alexandra Ruppeldtová
Hudba a texty piesní:
 Martin Nemček
Pohybová spolupráca:
 Michaela Patáková
Vokálna spolupráca:
 Eva Pacovská
Scéna a kostýmy: 
Diana Strauszová 
Dramaturgia a réžia:
Svetozár Sprušanský
Obsadenie: 
Jana Labajová, Roman Valkovič, Danica Hudáková, Adam Jančina, Renáta Ryníková, a. h.

 

21.00

Divadelná kávička

Príďte s nami stráviť príjemné chvíle pri kávičke v divadelnej kaviarni.

 

Celý večer:

Výstava bábok

Výstava Marián Žilík (1948 – 2017) – OKA-MIHY

Termín výstavy: 6. 11. 2019 – 29. 11. 2019

Kurátorka výstavy: PhDr. Marta Hučková Kocianová

Marián Žilík bol plodným a tvorivým autorom v maľbe, sochárstve, v realizácii monumentálnych diel v architektúre i v médiu fotografie. V rámci mesiaca fotografie Galéria Foyer pri príležitosti druhého výročia jeho úmrtia zaradila do svojho dramaturgického plánu výstavu jeho fotografií, ktoré zachytávajú nitrianske motívy s dominantou hradu a blízkeho okolia. Okrem tohto cyklu fotodiel budú verejnosti predstavené aj súbory inscenovaných záberov z jeho zahraničných ciest zameraných nielen na známe, ale i na neznáme historické architektonické pamiatky. Taktiež budú prezentované témy environmentálneho a ekologického charakteru.

Autor počas svojho života získal viacero významných ocenení. V roku 2009 získal prestížnu Cenu za architektúru CE×ZA×AR za Kríž, kamenný reliéf inštalovaný v Pastoračnom centre UKF v Nitre. Bol zakladajúcim členom i predsedom Združenia nitrianskych výtvarníkov N ’89. Cena Nitrianskeho samosprávneho kraja mu bola udelená in memoriam v roku 2019. Marián Žilík celý svoj tvorivý život prežil v Nitre.


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta