Program - 2019 | Nitra - Divadlo Andreja Bagara v Nitre

Divadlo Andreja Bagara v Nitre

Svätoplukovo nám. 4

Rezervácie: 037 772 15 80, 037 652 48 72, obchodne@dab.sk

www.dab.sk

Program:

18.00 – 18.30
foyer DAB v Nitre

Stena slávy Divadla Andreja Bagara v Nitre

Pri príležitosti Noci divadiel doplníme na Stenu slávy vo foyeri divadla ďalších 24 významných osobností – hercov, režisérov, scénografov, ktorých život a dielo sú spojené s Divadlom Andreja Bagara v Nitre. Spolu tak na Stene slávy vo foyeri DAB v Nitre bude uvedených už 48 osobností.

 

18.30 – 19.30
foyer DAB v Nitre

nežná.nr

Otvorenie výstavy fotografií, materiálov a faktov dokumentujúcich novembrové udalosti v Nitre. Výstava sa zameriava najmä na aktivity divadelníkov z Divadla Andreja Bagara v Nitre, ktorí boli v tých dňoch na zájazde v Moskve a po návrate boli v spolupráci s nitrianskymi výtvarníkmi, ochranármi a študentmi aktívnou súčasťou novembrových udalostí v Nitre. Výstavu pripravujeme pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie v spolupráci s Asociáciou Divadelná Nitra. Uskutoční sa vo foyer DAB v Nitre a potrvá od 16. 11. do 31. 12. 2019. Počas trvania výstavy plánujeme realizovať aj komentované prehliadky výstavy pre verejnosť aj pre školy.

 

 

19.30 – 21.30
kaviareň DAB v Nitre

nežná.nr_spomienky

Stretnutie a spomienky divadelníkov na udalosti 17. novembra 1989 v predvečer 30. výročia Nežnej revolúcie.

Členovia DAB v Nitre boli v dňoch 12. – 23. 11. 1989 na zájazde v Moskve, kde uviedli spolu tri inscenácie (Proso, Posledná zastávka a Smútok pristane Elektre). V Moskve sa cez telefonáty s divadelníkmi a výtvarníkmi dozvedeli o protestoch v Československu. Postoje účastníkov zájazdu v Moskve boli rôzne, aj zo strachu, že im nepovolia návrat do vlasti. 21. a 22. 11. 1989 čítali napokon prehlásenia súboru DAB pred predstaveniami v Divadle na Malej Bronnej v Moskve, ktorým DAB odsúdilo zákrok mocenských síl v Prahe a pridalo sa k štrajku českých a slovenských divadelníkov. Po návrate 24. 11. 1989 hneď zvolali schôdzu všetkých zamestnancov, odvolali vedenie a vytvorili štrajkový výbor. Divadelníci sa v diskusií budú vracať k spomienkam na udalosti v Moskve, ako aj následné udalosti po návrate do Nitry – založenie štrajkového výboru, organizovanie protestov... Diskusia bude doplnená inscenovaným čítaním vyhlásení hercov DAB v Moskve a neskorších vyhlásení štrajkového výboru DAB.


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta