Program - 2017 | Košice

Bábkové divadlo v Košiciach

Tajovského 4LOGO BDK

Rezervácie: 0948 788 008, sepesiova@bdke.sk

www.bdke.sk

 

Program:

 

18:00
Zuzana Kolárová: Janko Hraško a iné hraškoviny
sála Jorik - Tajovského 4

Bábková hra Zuzany Kollárovej spája motívy klasickej ľudovej rozprávky Janko Hraško a známeho príbehu H. Ch. Andersena Princezná na hrášku. V oboch týchto rozprávkach dominuje hrášok, a práve táto zelenina je veľkým nepriateľom našej hlavnej hrdinky.
Malá Katka má chuť na všetko možné, len nie na hráškovú polievku, ktorú mama nechala dvom súrodencom na sporáku. Zodpovedný starší brat Šimon však nájde spôsob, ako z hrášku urobiť kamaráta. V jeho rukách sa hrášok mení na Janka Hraška a ten sa spolu s deťmi vydáva na náročnú cestu. Spoločne nachádzajú nové meno pre zábudlivú rybičku, pomáhajú vajíčkam, ktoré sa nemôžu vyliahnuť. Spolu s divákmi ukazujú starkému, ako sa správne orie pole a dokonca bojujú s mäsovým kráľom Krkovičkom. Samozrejme, že súboj vyhrajú a Janko Hraško sa môže vrátiť domov ku starkej.
Sestričke však hrášková polievka stále nevonia. Naša inscenácia ponúka ďalší zelený príbeh, v ktorom si Katka vyskúša, ako to chodí na kráľovskom dvore.
Či si vďaka týmto dvom rozprávkam nájde Katka ku hrášku cestu, uvidia deti na našich predstaveniach. Na malých divákov čaká množstvo veselých pesničiek a interaktívnych vstupov. Bábková hra v štýle divadla predmetu posilňuje súrodenecké vzťahy a presvedčí malých divákov, že každé jedlo je ich kamarát.
Účinkujú: Janka Štafurová a Andrej Sisák alebo Miriama Ryšavá a Juraj Fotul
Scenár a réžia:Zuzana Kollárová
Dramaturgia:Ivan Sogel
Scénografia:Katarína Sliacka
Hudba:Ján Kružliak ml.
Asistent réžie:Peter Creek Orgován
Dĺžka predstavenia: 45 minút

Pre divákov od 3 rokov.

 

19:00
Marta Guśniowska: O bračekoch, sestričkách svätého Františka
Sála BDK Alžbetina 38

Bábková hra mladej poľskej autorky Marty Guśniowskej je napísaná pre hercov a bábky. Autorka hru napísala s pocitom, že všetky deti by mali vedieť (a pokiaľ to nevedia, tak sa to dozvedia v divadle), že svätý František, žijúci v dávnych časoch, miloval celý svet stvorený Bohom, a najmä jeho najmenších obyvateľov zvieratká.
Príbeh sa odohráva simultánne medzi nebom a zemou. V nebi spomínajú už svätí František a Klára na pozemské príhody, zatiaľ čo František (ešte nie svätý) putuje do islamskej krajiny, aby povedal Sultánovi o kresťanskom Bohu a podelil sa s ním o šťastie, ktoré kresťanská viera prináša.
Svätý František putuje svetom, stretáva ľudí i zvieratá a ku všetkým pristupuje s láskou: nepriateľov zblíži a smutných poteší. Kačky, Somára či Vlka presvedčí, že nie je dobré byť domýšľavým, tvrdohlavým, škriepnym, zlým. S ľuďmi to ide ale ťažšie
Účinkujú: Beáta Dubielová, Erika Orgován Molnárová, František Dolejší, Peter Creek Orgován, Miroslav Kolbašský/Juraj Fotul
Réžia:Petr Nosálek
Dramaturgia:Ivan Sogel
Preklad:Juraj Andričík
Scénografia: Eva Farkašová
Hudba:Piotr Klimek
Dĺžka predstavenia: 55 minút

Určené pre deti od 4 rokov.

 

20:00
Workshopy na oboch scénach BDK

Fotenie s bábkami, fotenie v kostýmoch, nočná prehliadka divadla.

 


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta