Program - 2013 | Bratislava - Divadlo Mázhaus

Divadlo Mázhaus

Prepoštská 4, Bratislava (prízemie Stredoeurópskeho domu fotografie FOTOCAFÉ Amsterdam)

18.00 / Posledný rozhovor

Divadlo Mázhaus uvádza Jozefa Pražmáriho a Jakuba Gabriela v divadelnej  hre Posledný rozhovor. Ide o úpravu rozhlasovej hry Friedricha Dürrenmatta Nočný rozhovor s opovrhovaným človekom v úprave a réžiíJozefa Pražmáriho. Divaldo Mázhaus je nové alternatívne divadlo, ktoré vzniklo na pôde Stredoeurópskeho domu fotografie v roku 2013. Divadlo nesie názov  vstupného priestoru renesančného meštianskeho domu zo 17.storočia, kde sa dodnes zachovala  jedinečná studňa. Tento priestor bol kedysi určený na čapovanie piva a dnes si ho môžete  vychutnať priamo počas divadelných predstavení vo FOTOCAFÉ Amsterdam.

 

Posledný rozhovor (Friedrich Dürrenmatt)

 

Divadlo Mázhaus uvádza Jozefa Pražmáriho a Jakuba Gabriela v divadelnej  hre Posledný rozhovor, ide o rozhlasovú úpravu rozhlasovej hry Friedricha Dürrenmatta: Nočný rozhovor s opovrhovaným človekom / Stage rights by Diogenes Verlag ag Zürich. Z českéjo prekladu Bohumila Černíka, úprava a réžia Jozef Pražmári.

 

Obsadenie a osoby:

 

Texty, kostýmy, réžia: Jozef Pražmári

 

Hudba: Rudo Pepucha

 

Muž: Jakub Gabriel

 

Ten druhý: Jozef Pražmári

 

Čašníčka: Kristína Prekopavá

 

O autorovi: Friedrich Dürrenmatt (1921-1990) bol švajčiarsky po nemecky píšuci dramatik, prozaik a publicista. Predtým ako sa stal spisovateľom, pôsobil aj ako kreslič, grafik a divadelný kritik. Od 70. Rokov sa venoval výhradne literárnej tvorbe. Bol jedným z najlepšie nemecky píšucich spisovateľov. Dürrenmatta vo veľkej miere ovplyvnil literárny smer existencializmus, ako aj absurdná dráma, do ktorej patrí hra Posledný rozhovor.

 

Režisér povedal o hre: Posledný rozhovor nestratil nič zo svojej aktuálnosti. Je výpoveďou o tom ,,...k čomu sme dnes dospeli... ako hovorí jedna z hlavných postáv hry. Zobrazuje vnútro človeka zamotaného v pavučinách moci. Delenie na dobrých a zlých neplatí. Tragickosť človeka spočíva v mnohorozmernom obsahu jeho intelektuálneho, sociálneho, politického a emocionálneho potenciálu.

 

 

Vstupné: 4

Rezervácie: soltysova@sedf.sk alebo priamy predaj na mieste


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta