Program - 2012 | Martin - Slovenské komorné divadlo Martin

Slovenské komorné divadlo Martin

Divadelná 1, Martin

14:00 – 18:00 / Exkurzie v Národnom dome a prehliadky zákulisia divadla

14:00 – 24:00 / Študovňa / Projekcie najúspešnejších inscenácií SKD Martin

Stretnutia s umeleckými osobnosťami SKD Martin / diskusie po predstaveniach

15:00 / Štúdio / Muflón Ancijáš – rozprávka

Muflón Ancijáš na svojom kamióne odchádza z domu, aby na potulkách svetom prežil mnohé zaujímavé dobrodružstvá. Na ceste do ukrajinského Užhorodu stretne novú priateľku – dážďovku Milicu. Spolu cestujú k hydroelektrárni v Číne, k pyramídam do Egypta, na prederavený Island a do afrického štátu Burkina Faso, kde už týždne nepršalo.

Vstupné na rozprávku: 1 €

19:00 / Národný dom / Divadelná komédia

Skupina hercov v malom provinčnom divadle sa snaží naštudovať divadelnú hru, ktorej autor Bengt sa márne pokúša dopísať jej koniec. Tak ako v každej komunite či spoločenstve, aj v umeleckom súbore vidieckeho divadla vznikajú malé i veľké žabomyšie vojny, ohováranie i závisť, či milostné pletky. Vzťahy medzi ľuďmi sú rovnaké, či už stoja na javisku, alebo sedia v hľadisku. Nakoniec sa však musia spojiť aby naplnili ich poslanie – odohrať divadelné predstavenie, za ktoré si publikum zaplatilo.

Vstupné: 3 €

22:00 / Koncert kapely Sherpaband

Rezervácie: skd@divadlomartin.sk; www.divadlomartin.sk

ĎALŠIE INFO

Muflón Ancijáš

Spisovateľ, hudobník, textár a hudobný skladateľ Branislav Jobus, známy ako líder skupiny Karpatské chrbáty, je autorom detskej knižky, ktorá je predlohou našej divadelnej verzie rozprávky o muflónovi Ancijášovi. Režijno-dramaturgický tandem Ján Luterán a Mariana Ďurčeková sa vo svojej dramatizácii zameral na najzaujímavejšie a najdivadelnejšie príbehy a situácie z Jobusovej knižky. Muflón Ancijáš na svojom kamióne odchádza z domu, aby na potulkách svetom prežil mnohé zaujímavé dobrodružstvá. Na ceste do ukrajinského Užhorodu stretne novú priateľku - dážďovku Milicu. Spolu cestujú k hydroelektrárni v Číne, k pyramídam do Egypta, na prederavený Island a do afrického štátu Burkina Faso, kde už týždne nepršalo. Všade ich čaká veľa zážitkov, a najmä všade, kde sa to len dá, pomáhajú. Oživením rozprávky budú pesničky Branislava Jobusa, a tí, ktorí poznajú jeho pieseň Hroch Karol na bicykli uháňa, vedia, že sa máme na čo tešiť.

Predstavenie trvá 75 minút bez prestávky

Realizačný tím:

Autor: Branislav Jobus

Dramatizácia: Ján Luterán, Mariana Ďurčeková

Dramaturgia: Róbert Mankovecký

Scéna: Jozef Ciller

Kostýmy: Silvia Zubajová

Hudba: Dano Heriban, Branislav Jobus

Réžia: Ján Luterán, Mariana Ďurčeková

Osoby a obsadenie:

muflón Ancijáš: Dano Heriban

Milica, múmia: Lucia Jašková

mama muflónica, čínsky robotník, turistka Pepina, islandský futbalista, Soľný stĺp: Eva Gašparová

mladá muflónica Egreša, predavačka, čínsky robotník, ťava Nezábudka, islandský futbalista, princezná Onofrejka: Nadežda Vladařová

skladník, vodník, český turista Pepa, šprintér Kandeláber, doktor:Dominik Zaprihač

záchranár, čínsky robotník, pelikán Štefan, islandský futbalista, Dutan Veľký: Tomáš Tomkuljak

Premiéra inscenácie:21.10.2011

Divadelná komédia

Divadlo je bordel a našou úlohou je vyhovieť obecenstvu. Poskytnúť mu vzrušenie a senzáciu, za ktorú sú ľudia ochotní v pokladni zaplatiť... „Viem, čo je divadlo. Fabrika na vzrušenie." Toto sú slová inšpicienta Oskara z Ahlforsovej hry Divadelná komédia. Skupina hercov v malom provinčnom divadle sa snaží naštudovať divadelnú hru, ktorej autor Bengt sa márne snaží dopísať jej koniec (nie náhodou sa táto postava sebaironicky volá rovnako ako sám autor). Ahlfors počas svojej dlhoročnej práce v divadle odpozoroval bizarný a častokrát nepochopiteľný chod divadla. Hlavnými postavami hry, okrem spomenutého inšpicienta a autora, sú osoby z druhej strany divadelnej opony - riaditeľka a režisérka, herci, herečky, šepkárka - všetko presne odpozorované ľudské typy, ktoré sú často smiešne a malicherne trápne, inokedy zas vzbudzujú obdiv a lásku. Tak ako v každej komunite, či spoločenstve aj v umeleckom súbore vidieckeho divadla vznikajú malé i veľké žabo-myšie vojny, ohováranie i závisť, či milostné pletky. Vzťahy medzi ľuďmi sú rovnaké, či už stoja na javisku, alebo sedia v hľadisku. Nakoniec sa však musia spojiť k naplneniu ich poslania - odohrať divadelné predstavenie, za ktoré si publikum zaplatilo. Vo všetkých divadlách sveta je to rovnaké, od maličkého vidieckeho divadielka kdesi vo Fínsku, cez Broadway, až po Martin.

Bengt Ahlfors (1937) patrí k najúspešnejším súčasným škandinávskym autorom. Je riaditeľom švédskeho divadla v Helsinkách, svoje hry píše po švédsky. Dramatickej tvorbe a divadelnej réžii sa venuje od roku 1959. Väčšina jeho hier sú láskavé komédie, ktoré divákov pobavia, ale nepatria medzi prvoplánové bulvárne kusy. Na Slovensku je okrem Divadelnej komédie známa aj jeho hra Posledná cigara.

Režisér Peter Mankovecký má za sebou niekoľko pozoruhodných réžií, najväčšie úspechy dosiahol predovšetkým v komédiách. Už viac ako desať rokov je v repertoári bratislavského divadla Astorka Korzo 90 komédia G. Gőrgeya Na koho to slovo padne, či v Divadle Andreja Bagare inscenácia A. Saramonowicsa Testosterón. Predminulú sezónu naštudoval v Slovenskom komornom divadle hru Y. Rezy Kumšt.

Realizačný tím:

Autor: Bengt Ahlfors

Preklad: Peter Kerlík

Dramaturgia: Róbert Mankovecký

Scéna: Jozef Ciller

Kostýmy: Peter Čanecký

Hudba: Peter Mankovecký

Réžia: Peter Mankovecký

Osoby a obsadenie:

Matilda, divadelná riaditeľka: Eva Gašparová

Oscar, inšpicient : Michal Gazdík

Per, herec : Dominik Zaprihač

Harry, herec : František Výrostko

Lotta, herečka : Nadežda Vladařová

Linda, herečka : Jana Oľhová

Bengt, autor : Martin Horňák

Janssonová: Ľubomíra Krkošková

Premiéra inscenácie:30.03.2012


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta