Program - 2021 | Košice - Štátne divadlo Košice

Štátne divadlo Košice

Hlavná 58

www.sdke.sk

Rezervácia vstupeniek: 055 24 52 228, oskar.szabo@sdke.sk   

 

19.00

H. Górecki – 3. symfónia

Historická budova – predstavenie opery ŠDKE

Keď v roku 1977 zaznela po prvýkrát 3. symfónia Henryka Góreckeho (1933 – 2010) – Symfónia žalostných spevov – na festivale vo francúzskom Royane, nikto si toto pozoruhodné dielo obzvlášť nevšimol. Kritika symfóniu prijala veľmi chladne a označila ju dokonca za tonálnu, a teda spiatočnícku. V roku 1993 sa však v rebríčku najhranejších hitov vo Veľkej Británii objavilo CD s nahrávkou tohto diela s americkou sopranistkou Dawn Upshaw pod taktovkou Davida Zinmana. V USA sa udržala 38 týždňov na čele rebríčka klasickej hudby a predalo sa celkovo viac ako milión CD nosičov. 

Čo spôsobilo tento nebývalý obrovský záujem o toto moderné dielo vážnej hudby? Je to jeho jednoduchosť a pritom duchovná hĺbka, neobyčajná vrúcnosť a svetlo, ktoré napriek smútku tematiky piesní vyžarujú z tejto skladby. V prvej časti Górecki zhudobnil žalospev Márie nad jej synom, pochádzajúci z kláštora z 15. storočia, v druhej časti nápis z cely gestapa v Zakopanom a v tretej sliezsku ľudovú pieseň z času poľských povstaní, opisujúcu hlboký žiaľ matky nad synom padlým vo vojne.

3. symfóniu Henryka Góreckeho naštudoval Peter Valentovič s úspešnou slovenskou sopranistkou Slávkou Zámečníkovou a orchestrom Opery ŠDKE. Slávka Zámečníková je sólistkou súboru Viedenskej štátnej opery, kde okrem iného na konci minulej sezóny stvárnila titulnú rolu v Monteverdiho Korunovácie Poppeya patrí k našim najlepším speváčkam mladšej generácie.


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta