Program - 2020 | Trnava - Divadlo Jána Palárika v Trnave

Divadlo Jána Palárika v Trnave

Trojičné námestie 2
www.djp.sk 

Uvedenie rozhlasovej adaptácie hry Evy Maliti Fraňovej Naše osvietené storočie. Živé nahrávanie hry sa vysiela v sobotu od 20:00 cez FB stránku Divadla Jána Palárika a zároveň zvukovú stopu prenáša do éteru Trnavské rádio. Hra je venovaná dvom významným osobnostiam slovenskej kultúry, J. I. Bajzovi a J. Fándlymu. V hlavných úlohách vystúpia Vladimír Jedľovský a Martin Hronský. 



EVA MALITI FRAŇOVÁ: Naše osvietené storočie

Noc divadiel sme sa rozhodli osláviť scénickým čítaním hry o dvoch významných osobnostiach spätých s trnavským krajom. Dej je zasadený do 18. storočia na Slovensku. Ocitáme sa na fare v Dolnom Dubovom, kde pôsobí farár Jozef Bajza, významný slovenský osvietenec a autor románu René mládenca príhody a skúsenosti. Bajza sa musí vysporiadať nielen s ťažkopádnosťou svojich farníkov, ale aj so spormi s inými vzdelancami na čele s Jurajom Fándlym. Hoci všetci bojujú za slobodu, vzdelanosť a reč slovenského národa, každý má o tom inú predstavu. A zhodnúť sa na niečom – to nie je príliš slovenské. Všetko sa ešte viac skomplikuje, keď na Bajzovu faru zavíta záhadný cudzinec z Moravy a vyhlási sa za nového farára. V postavách Bajzu a Fándlyho uvidíte Martina Hronského a Vladimíra Jedľovského.

Úprava a dramaturgia: Lucia Mihálová
Réžia: Juraj Bielik

Účinkujú:
JOŽO BAJZA, farár z Dolného Dubového: Vladimír Jedľovský
ANČA, farská gazdiná: Tatiana Kulíšková
JURO FÁNDLY, farár z Naháča: Martin Hronský
VOJTO, duchovný: Martin Križan
ARNOŠT, mladý pán z Moravy: Tomáš Vravník


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta