Program - 2019 | Košice - Bábkové divadlo v Košiciach

Bábkové divadlo v Košiciach

Tajovského 4

Rezervácie: 0948 788 008, sepesiova@bdke.sk

www.bdke.sk

Program:

18.00
sála Jorik – Tajovského 4

Petronela Dušová:  Čert a Kača

Humorný i poučný príbeh o nebojácnej Kači, múdrom pastierovi a oklamanom čertovi.

V našej inscenácii sa deti zoznámia s hádavou a papuľnatou Kačou, ktorá by sa iba zabávala a najradšej zo všetkého stále tancovala. Ale s neupravenou a ufúľanou dievčinou nikto tancovať nechce. Kača je však tancom natoľko posadnutá, že sa rozhodne tancovať hoci aj s čertom. A čuduj sa svete, ten sa zjaví ako skvelý pánko a tanečník. Avšak, keď chce čert odísť, odrazu sa mu na krk zavesí Kača a nechce ho pustiť. Čertovi tak neostáva nič iné, len sa do pekla vrátiť aj s Kačou. No aj v pekle by Kača najradšej rozkazovala a zabávala sa, a tak ju čert musí odniesť späť. Oslobodí ju valach Miško, ktorý ju vezme z pliec čerta. Naša hlavná hrdinka to vôbec nebude mať jednoduché. Jej premena od lenivej a papuľnatej ku zrodu novej a lepšej ženy, ktorá je schopná obetovať sa pre druhého, bude určite poučná pre detského diváka. No viac už prezrádzať nebudeme. Ako k tejto premene dôjde, uvidí detský divák na našich predstaveniach. Spolu s Kačou prežije veľa dobrodružných okamihov, ale aj humorné zápletky. Hru Petronely Dušovej môžeme označiť za komédiu, ktorú autorka vo svojom divadelnom spracovaní zachováva. Základné postavy príbehu rozohráva v rámci možností klasického bábkového divadla pre komorné herecké obsadenie. Jeho interpretmi sú herečka a herec, ktorí konflikt hádavej ženy v opozícii k mužskému partnerovi preberajú aj do svojho „súkromného” plánu. Tak je motív škriepnej ženy posilnený aj činoherne.

Bábková rozprávka Čert a Kača oboznámi deti s marionetovým divadlom a predstaví silu a čaro plošných bábok. Autorom scénickej hudby a pesničiek je známy košický hudobný skladateľ Marián Čekovský, hudbu nahrali Kandráčovci. Inscenácia je vhodná pre deti od 3 rokov. Dĺžka inscenácie je 45 minút.

Účinkujú: Jana Štafurová a Andrej Sisák
Scenár a réžia: Petronela Dušová
Texty piesní: Zdenka Pašuthová
Dramaturgia: Ivan Sogel
Scénografia: Miroslav Duša
Hudba: Marián Čekovský
Asistent réžie: Peter Creek Orgován

19.00
Sála BDK – Alžbetina 38

Oleg Žiugžda: Neuveriteľný cirkus

Neuveriteľný cirkus je neverbálne predstavenie, založené na jemnej paródii tradičných cirkusových žánrov. Na javisku rozohrajú klauni šou, ktorej dominujú nádherné bábky zvierat, rôzne humorné prvky, veselé cirkusové kostýmy a to všetko za sprievodu podmanivej hudby.

Spolupráca so známym bieloruským divadelným režisérom Olegom Žiugždom sa vedeniu Bábkového divadla v Košiciach v minulosti veľmi osvedčila, preto sa obe strany dohodli na jej pokračovaní aj v sezóne 2018/2019. Na javisku postavia herci pravé cirkusové šapitó a postupne odľahčene ukážu základné cirkusové žánre: iluzionista Kocúr predvedie triky s cvičenými myšami, Klaun vystupuje s cvičenými psami, Fakír krotí Kobru, Pštrosica žongluje s vlastnými vajcami, Hrošica tancuje na povraze a mnoho ďalších. Rámec hry tvoria traja herci v cirkusových kostýmoch: Riaditeľ divadla (a tiež Krotiteľ), Ryšavý klaun a Klaunka Siláčka, ktorí zároveň nadväzujú nevyhnutný kontakt s divákmi a dodávajú predstaveniu interaktívny charakter. V hereckých akciách im sekunduje Štvrtý klaun.

Naším zámerom bolo zaradiť do stáleho repertoára predstavenie, pri ktorom sa dokáže zabaviť celá rodina. Prednosťou tejto neverbálnej inscenácie je zrozumiteľnosť. Divadlo ju chce prezentovať na zahraničných divadelných festivaloch, ale samozrejme aj na domovskej scéne. Nesmierne silnou stránkou hry sú rozmanité typy bábok cirkusových zvierat, vytvorené pracovníkmi umeleckých dielní divadla.

Inscenácia je vhodná pre divákov od 3 rokov. Dĺžka inscenácie je 45 minút.

Účinkujú: Erika Orgován Molnárová, Kristína Medvecká-Heretiková, Juraj Fotul, Peter Creek Orgován
Réžia: Oleg Žiugžda
Dramaturgia: Ivan Sogel
Scénografia: Vira Zadorozhnia
Asistent réžie: Peter Creek Orgován

 

 

19:00

workshop na scéne Jorik, od 20.00 aj na scéne BDK. Po workshope je naplánované fotenie s bábkami, fotenie s hercami v kostýmoch a nočná prehliadka divadla.


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta