Program - 2019 | Banská Štiavnica - Ansámbel nepravidelného divadla n. o.

Ansámbel nepravidelného divadla n. o.

Akademická 2

Rezervácie: 045 694 96 53, ic@banskastiavnica.sk 

www.almaziastiavnica.sk

Program:

od 16.00 do 18.00

Ľuba Lesná: Antikvariát

Banská Štiavnica, Kocka, Kammerhofská 6

Po predstavení bude dišputa na tému: Dokumentárne divadlo v kontexte vyrovnávania sa s minulosťou.

Réžia: Viera Dubačová
Hrajú: Emília Vášáryová, Michal Ďuriš, Lucia Lapišáková
Scéna, kostýmy: Tamara Lesná

Video: Tamara Lesná, Adam Hanuljak

 

Inscenácia je založená na pravdivých historických faktoch a vychádza z rovnomennej novely Ľuby Lesnej, ktorá vyšla v knihe Tisícročná žena. Ide o históriu známeho bratislavského antikvariátu Steiner, ktorá sa odohráva počas protižidovských represálií na začiatku štyridsiatych rokov v nacistickom Slovenskom štáte. Arizoval ho známy slovenský spisovateľ Ľudo Ondrejov.

Tento príbeh je vyrozprávaný cez spomínanie Lýdie Piovarcsyovej-Steinerovej. Jej otec Jozef Steiner bol pôvodným spoluvlastníkom antikvariátu. Rodičia Lýdie Piovarcsyovej naozaj v koncentračnom tábore zahynuli. Samotná Lydka sa aj po toľkých rokoch pokúša zmieriť so svojou minulosťou, prekonať ju činorodým životom a pochopením konania človeka, ktorý je v jej očiach konkrétnym vinníkom tragédie steinerovskej rodiny – Ľudovi Ondrejovovi. 

Postavu Lydky stvárňuje Emília Vášáryová, literárnu vedkyňu a neskôr mladú Lydku hrá Lucia Lapišáková, Ľuda Mistríka Ondrejova hrá Michal Ďuriš a SBSkára Miloša si zahrá Miloš Cibula. Realizačný tím tvoria ďalej výtvarníčka Tamara Lesná, hudobník Martin Karvaš, autorom krátkeho dokumentu je Adam Hanuliak.

Predstavenie sa uskutoční v rámci celoročného cyklu Nebojme sa divadla, ktorý je súčasťou projektu Banská Štiavnica 2019: Renovácia identity, podporeného z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta