Program - 2013 | Nitra - Divadlo Andreja Bagara v Nitre

Divadlo Andreja Bagara v Nitre

Svätoplukovo nám. 4, Nitra

18.30 / Tisícročná včela / veľká sála DAB

Na nitrianske javisko prichádza veľká scénická muzikálová freska, ktorá vznikla na základe románu Petra Jaroša. Jeho Tisícročná včela je jedným z najvýznamnejších románových diel 20. storočia v slovenskej literatúre, s výrazným vplyvom magického realizmu a nadrealizmu. 

(Pôvodný slovenský muzikál podľa rovnomenného románu Petra Jaroša)

Aj jej scénická podoba bude plná fantázie a obraznosti, pôsobivej monumentálnosti, vtipu a humoru, ale aj realistického vyrozprávania príbehov niekoľkých obyvateľov malej podtatranskej dediny Hybe na prelome 19. a 20. storočia.

Inscenácia upriami divákovu pozornosť na osudy troch generácií rodiny Pichandovcov. Diváci sa  stretnú s Martinom Pichandom vášnivým včelárom, svojským dedinským filozofom, zberateľom starých máp, milovníkom geografie, žien a sladučkého vína. S jeho dobroprajnou, trošku hašterivou manželkou Ruženou a s ich troma deťmi: rozvážnym murárom Samom (a jeho pokornou ženou Máriou), právnikom Valentom (a jeho manželkou Hermínou) a Kristínou, ktorá tragicky stráca manžela Adama Sroka. Nebude chýbať Kristínin osudový muž kováč Julo Mitron s tajomnou ženou Matildou, rodičia Hermíny zámožný podnikateľ Haderpán s nahlúplou manželkou Valikou či nadrapujúci sa maďarón Pál Szokolík. Ale aj miestny chválenkár Fero Dropa, murársky predák Žufanko, večný pútnik svetom Gagoš, židovský krčmár Gersh s krásnou dcérou Martou a do nej zaľúbený Jozef Náder, z ktorého sa časom zrodí nespokojný burič a revolucionár. Kompozíciu príbehu doplní vážený a seriózny farár Domanec a miestny učiteľ dobroprajný ovocinár, poet a filozof Orfanides. Náš príbeh to je pestrá galéria väčších aj menších postáv, ich stretnutí, úsmevných aj dramatických, dýchajúcich životnou pravdivosťou, uveriteľnosťou, ale aj nepredvídateľnou osudovosťou či fantastikou... Jednotlivé scény sa striedajú v prudkej dynamike javiskovej mozaiky. Zauzľujú sa partnerské, milenecké a rodinné vzťahy. Nebude chýbať napätie, humor, dramatické zvraty, prekvapivé situácie... Láska, vášeň, zrada. Zrkadlenie našej histórie. Dobrodružstvo aj vtip. Myšlienka túžby človeka po slobode.

Nitrianska muzikálová Tisícročná včela bude inscenáciou farebnou, rozihranou, dramaticky vzrušivou, sršiacou životnou vitalitou a humorom. Predstavením spektakulárnym, roztancovaným, rozospievaným, výtvarne nasýteným v duchu doterajších úspešných nitrianskych pôvodných slovenských muzikálových produkcií.

Tisícročná včela to je príbeh jednej malej liptovskej dediny, ale aj príbeh malej krajiny s jej ľuďmi. 

Tisícročná včela to je divadelná metafora o Slovensku a Slovákoch. O našich životoch, snoch, snaženiach, trápeniach, túžbach. O schopnosti vzdorovať osudu, slobodne a naplno žiť, ľúbiť... Vydobyť si svojbytné miesto na svete.

Hrajú: Eva Pavlíková, Marcel Ochránek, Roman Poláčik, Kristína Turjanová, Marián Slovák a. h., Gabriela Dolná, Klaudia Kolembusová, Ján Greššo, Branislav Matuščin, Renáta Ryníková, Alena Pajtinková, Martin Nahálka, Daniela Kuffelová, Anton Živčic, Eva Večerová, Juraj Ďuriš, Martin Šalacha, Peter Oszlík, Jakub Rybárik, Martin Fratrič, Ján Hrmo a. h., Augustín Gráf a. h., Vladimír Bartoň a ďalší.

Peter JAROŠ Martin KÁKOŠ Vašo PATEJDL Kamil PETERAJ

Rezervácie: www.dab.sk


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta